Bugun...
SON DAKİKA

SERTLEŞME SORUNU

 Tarih: 15-07-2024 23:44:00  -   Güncelleme: 16-07-2024 00:01:00
ALİ ERHAN EREN İLE CİNSEL SAĞLIK

Erektil disfonksiyon veya iktidarsızlık olarak adlandırılan bu durum cinsel birleşmede gerçekleşmesi gereken ya da tatmin edici birleşmeyi gerçekleştiremeyen şahıslarda oluşan duruma verilen isimdir.

 

 

Ereksiyon (Sertleşme) Mekanizması:Cinsel uyarılma ile meydana gelen hormon salınımı ve sinirsel uyarı ile penise kan akışını sağlayan damarlarda genişleme, kanı toplayan damarlarda ise kapanma oluşarak kan penisin içine dolar. Penis kanla dolduğu için bununla birlikte sertleşme oluşmuş olur. Ereksiyonun sağlıklı bir halde oluşması için hormonal, sinirsel, damarsal ve penise ait doku bölümleri eşgüdümlü ve düzgün şekilde çalışmalıdır.

 

 

Görülme Sıklığı ve Risk Faktörleri Nelerdir?

 

Dünya çapında yapılan geniş kapsamlı bir çalışmada (Massachusetts Male Aging Study) arası erkeklerde %52 civarında erektil disfonksiyon görüldüğü belirlenmiştir. Ülkemizde yapılan çalışmada ise bu yaş grubunun sertleşme problemi %69 oranında tespit edilmiştir. Dünyada ise bu oran 20-70 yaş aralığında erkeklerin %16’nın tahminen 152 milyon erkeğin ereksiyon problemi yaşadığı tahmin ediliyor. Dünya çapında sertleşme problemi yaşayan erkeklerin sayısının 2025 yılına kadar 322 milyona yaklaşacağı düşünülmektedir.

 

 

Sertleşme Sorunu Nedenleri

 

Erektil disfonksiyon çok fazla sayıda etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Fakat temel olarak organik veya psikojenik kökenli olabilir. Organik nedenler damarsal, hormonal, sinirsel veya penis dokusundaki deformasyonlara bağlıdır. Altta yatan nedenin tam  olarak ortaya konulması ise etkili tedavi yapılabilmesi açısından önem arz etmektedir.

 

 

Vasküler (damarsal) sebepler: Kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, diyabet (DM), hiperlipidemi, sigara, radyoterapi, vasküler bozukluklar (arteryal yetmezlik, venöz kaçak disfonksiyon, penil venöz kaçak tedavisi)

 

 

Nörojenik (sinirsel) sebepler: Parkinson, multiple skleroz, inme, beyin tümörleri, spinal kord travma ve tümörleri, diyabet, böbrek yetmezliği, polinöropati, geçirilmiş cerrahiler

 

 

Penis Hastalıkları: Doğuştan gelen penis bozuklukları (hipospadias, epispadis, mikropenis), peyronie hastalığı, penis kanseri vs.

 

 

Hormonal sebepler: Bazı hormonların eksikliği ya da tiroid bezinin az veya fazla çalışması, ereksiyon bozukluğuna sebep olmaktadır.

 

 

İlaçlar: Bazı tansiyon ilaçlarıyla birlikte hormonal mekanizmayı, kan basıncını ve sinirsel uyarımına etki eden ilaçlar cinsel fonksiyon bozukluğuna ve iktidarsızlığa sebep olabilmektedir.

 

 

Psikojenik: Kişilerin stresli yaşam tarzı; endişeleri; iş, aile ve çevre ilişkilerinde yaşadığı sorunlar cinsel yaşantılarını ve ereksiyon kalitelerini etkileyebilmektedir.

 

 

Sertleşme Sorunu Nasıl Anlaşılır?

 

Anamnez ve Fizik Muayene: Hem medikal hastalıklar ayrıntılı bir biçimde sorgulanmalı hem de hasta ve partnerinden seksüel anamnez alınmalıdır. Her hastaya genital, üriner, hormonal, vasküler ve nörolojik hastalıklar açısından sistemik bir muayene yapılmalıdır.

 

Laboratuar Testleri: NIH konsensüs paneline göre erektil disfonksiyon ön tanısı ile değerlendirilen hastalarda, tam idrar tahlili, tam kan sayımı, kreatinin, açlık kan şekeri veya glikolize hemoglobin, karaciğer fonksiyon testleri, serum lipid profili seviyesi bakılması önerilmektedir.Spesifik Tanısal Testler: Nokturnal Penil Tümesans Testi (NPT), Vasküler Testler (Penil Doppler, Kavernosometri, Arteriografi) ve bir takım Nörolojik Testler bu amaçla kullanılan ileri incelemelerdir.

 

  Bu yazı 5769 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI