Bugun...
SON DAKİKA

KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919

 Tarih: 19-05-2023 12:16:00
ESMA MÜJGAN ÇELİKKOL

 

19 Mayıs 1919 bir inancın uyanışı, milletçe bağımsızlığa yürüyüşümüzün ilk adımıdır.


İnsanlığın gelişme çizgisi Sanayi Devriminin gerisinde kaldığı için zayıflayan, çöken, işgâl edilen Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde yepyeni bağımsız bir devlet kuran en büyük devrimci, dâhi, başkomutan Gazi Mustafa Kemâl Atatürk ; bu kutsal yolculuğuna 19 Mayıs 1919 da Samsuna çıkarak başlamıştır.


Üzerine bulutlar çökmüş bu vatan toprağına bir güneş gibi doğmuştur.


Gerçekleştirdiği devrimin ilk aşaması İstiklâl Savaşı, ikinci aşaması Cumhuriyetin  kurulmasıdır.

 

Atatürk çağdaş devlet mucizesi yaratarak, Türk Devrimini gerçekleştirerek, az gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların esin kaynağı olmuştur. Bu özelliği ile dünya tarihini de değiştiren bir dahi olmuş , takdir kazanmıştır.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ; bağımsızlık ilanı, özgürlük bildirgesi, çağdaş bir toplumsal, siyasal, kültürel atılım reçetesi olarak üç ayda hazırladığı ve  15-20 Ekim1927 de Ankara'da, Türkiye Büyük Millet Meclisi  binasında toplanan CHP Kurultayında okuduğu ; NUTUK'u  19 Mayıs !919 da  Samsun'a çıkışı ile başlatmış ve Gençliğe Seslenişi ile bitirmiştir.  

 

Yeni kurduğu devletin, çağını yakalaması için yüzyıllarca topluma zorla aşılanmış olan feodal geleneklerin zincirlerinden kurtulmanın ancak yeni kuşakların yetiştirilmesi ile olanaklı olacağının farkındaydı ve bu nedenle  "Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti"ni  gençliğe emanet etmiştir. Koşullar ne denli zor olursa olsun "Türkiye Cumhuriyeti"ni korumaktan vazgeçmemelerini öğütlemiştir.


Atatürk:"Sizler yeni Türkiye'nin genç evlatları, yorulsanızda beni izleyeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk Gençliği amaca, bizim yüksek ülkümüze durmadan, yorulmadan yürüyeceklerdir." demiştir.

 

Gençlerimizin, ülkemizin geleceği için azimle çalışan ve üreten bir gayretin içinde olacağına dair inancımla; bugün de pes etmeden içinde bulunduğumuz kötü koşullardan akl-ı selim sahibi gençler, kadınlar, emekliler, işçiler, memurlar , kısacası bu ülkenin balını kaymağını yiyenlerin ve kendisine yapılan kötülüğün farkında olmayanların dışındaki mağdur kesimin ayağa kalkıp oy kullanmasını ve kötü kaderi değiştirmelerini bekliyorum. Tıpkı Kurtuluş Savaşımızda gösterilen birliktelikle.         

          

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyor, bizlere bu toprakları vatan kılan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimizi saygıyla anıyorum.


#19Mayıs 2023
#19Mayıs1919
#AtatürküAnma
#GençlikveSporBayramı

  Bu yazı 2314 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI