Bugun...
SON DAKİKA

Koçluk ve Hedefler

 Tarih: 31-01-2022 17:17:00
SELİN ANTALYA

Koçluk  Becerileri arasında hedefler insanların gelişmesi ve gelişimini kontrol etmesi için önemlidir. Bireyler hedeflerini çizerler ve o yolda ilerler, o yolda ilerlerken kendine daha  gerçekçi gözle bakar ve neye ihtiyacı olduğunu daha hızlı algılar.

Hedefi olmayan insanın kontrol edeceği bir şey olmayacağı için gelişmemesi onu rahatsız etmez ve bunun farkında bile olmaz. Bireyin gelişimin kontrolü için hedefler önemli bir basamaktır. İnsanlar hedeflerine yatırım yaptığı kadar ilerler ve gelişir.

İyi bir koç hedefler konusunda size yardımcı olabilir. Bunun için ilk önce Koç ile danışan hedef belirleme ve hedefe ulaşma konusunda A ve B noktası belirler.A noktası danışanın şu anda olduğu durumdur. B noktası ise danışanın ulaşmak istediği hedefidir.Aradaki kritik gedikte A noktası ile B noktası arasındaki süreci tanımlar.

Koç danışanının hedef ve amaçlarının tam olarak ne/neler olduğunu sorularla belirler. Danışanına kimi zaman vakit kimi zaman nakit problemlerinden ötürü yapamadığı hayallerini, hedeflerini amaçlarını düşündürür ve   “Peki, yeteri kadar zamanınız ve paranız olsa ne yapmak isterdiniz? Önümüzdeki 5 yıl içinde neler yapmayı hedefliyorsunuz? Geride bıraktığımız 5 yıl içinde neler yapmış olmayı isterdiniz?” gibi sorularla ile hedeflerini netleştirir.

Danışanın daha önceden netleştirdiği hedefleri neden yapmak istediğini sorar. Koç danışanının yapmayı hedeflediği planları, neden hayata geçirmek istediğini bilmeden motive edeme. Bu nedenle, koç danışanın belirlerdiği hedeflerini neden ve niçinlerini iyi analiz etmelidir.

Koç danışanına hedefleri ile ilgili bir time line çalışması yaptırabilir.Böylece danışan hedefini küçük dilimlere bölen bir çalışma ile daha gerçekci ve ulaşılabilir olur.

Danışanın hedeflerine ulaşması için koçun bir zaman çizelgesi hazırlaması gerekir. Çoğunlukla koçlukta danışanlarımız hedeflerine  ulaşmakta zorluk çeker çünkü bir zaman çizelgesi diğer bir deyişle zaman planlaması yoktur. Danışan sorular ile hedefleri için bir bitiş tarihi belirler ve hedef çalışmalarını bu tarihe uygun planlar. Hedeflere ulaşmak için bir başlangıç bir de bitiş tarihi konulması zorunludur.

İyi bir koç danışanını takip etmelidir.Koçluk sürecinde koçun mutlaka verdiği ödevi yada çalışmayı,danışanın yapmaya söz verdiği konuları takip etmelidir.Koç, danışanı bir hedefini ya da hedefe giden yolda belirlediği küçük hedefleri tamamladığında mutlaka bunu kutlayın. Biz insanlar kutlamaları severiz ve kutlamalar bir sonraki hedefe odaklanmada bizi motive edici olurlar.

Son olarak koç olarak danışanımızın her hedefini zaman zaman gözden geçirmesini sağlarız.  “Bir daha bu hedefi gerçekleştirme şansın olsaydı neyi farklı yapardın” sorusu danışanımızın bu adımdan sonraki hedef planlamalarında dikkat etmesi gereken noktalara ilişkin ipuçları verecektir.

Selin ANTALYA

 

  Bu yazı 1009 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI