Bugun...
SON DAKİKA

BAŞKENTİ BİREBİR KOPYALADILAR

Google haritalarda dahi gözükmeyen Çin'in gizli üssü basına sızdı. Yakın zamanda Pasifik'te çıkması beklenen savaş kapsamında Tayvan başkentini birebir kopyaladı, söz konusu olay dünyada ses getirdi.
 Tarih: 27-03-2024 15:57:19  -   Güncelleme: 27-03-2024 16:01:19

BAŞKENTİ BİREBİR KOPYALADILAR

21. yüzyılın başında Irak'ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu'yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump'ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu.

 

SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI

 

Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

 

EN HASSAS SORUN

 

Çin, en hassas sorunu Tayvan nedeniyle ABD ile Güney Çin Denizi'nde aralıksız şekilde boğaz boğaza geliyor. Pekin yönetimi tartışmalı sularda inşa ettiği suni adalara birçok askeri üs ve altyapı tesisi konuşlandırdı, ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de adalar üzerinde hak iddia ediyor.

 

BAŞKANLIK SARAYINI KOPYALADILAR

 

Asya basınında gün içerisinde yayınlanan ve infiale yol açan haberde ise Çin'in "Zhu Rihe Taktik Eğitim" üssünde çekilen bir fotoğraf ses getirdi. Uzaydan çekilen görüntülerden eğitim alanının Tayvan Başkanlık Ofisi ve Dışişleri Bakanlığı binalarının tam ölçekli kopyalarının inşa edildiği görüldü.

 

Çin ordusu burada kara savaşı dışında bombardıman uçakları ve diğer savaş uçaklarıyla da tatbikatlar düzenliyor. Singapur medyası fotoğrafları Çin'in yakın gelecekte Tayvan'a saldıracağının bir hamlesi olarak yorumladı.

 

ASKERİ ÜS NEREDE?

 

Paylaşılan koordinatlara göre söz konusu tatbikatlar Çin'in Moğolistan'a yakın bir bölgesinde yapılıyor. Üssün inşasının ise 2021 yılında tamamlandığı belirtiliyor bu nedenden ötürü konum Google haritalarda gözükmüyor ancak Apple Maps ve Bing üzerinden erişilebiliyor.

  Bu haber 1385 defa okunmuştur.   Editör: İREM NUR YILDIRIM
Etiketler
  Kaynak: https://www.milliyet.com.tr

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER DÜNYA Haberleri
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Henüz anket oluşturulmamış.
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
YUKARI YUKARI