Bugun...
SON DAKİKA

ALMANYA-FRANSA İLİŞKİLERİ

Avrupa Birliği’nin en önemli iki ülkesi Almanya ile Fransa’nın kimi gelişmeler karşısında verdiği tepkiler Berlin-Paris hattındaki görüş ayrılığının giderek arttığını gösteriyor. Uzmanlar, iki ülke arasındaki ‘farklı pencerelerden bakıp tek başına hareket etme’ yaklaşımının siyasi, ekonomik ve politik fay hattını derinleştirebileceği görüşünde…
 Tarih: 08-04-2024 13:41:47  -   Güncelleme: 08-04-2024 13:49:47

ALMANYA-FRANSA İLİŞKİLERİ

Ocak 1963’te Paris’te imzalanan ve Almanya ile Fransa arasındaki dostluk anlaşması olarak bilinen Elysee Anlaşması iki ülkenin iş birliğinde temel olarak kabul edilir. Bu anlaşma Berlin ile Paris’in uzun yıllar verdikleri kavganın sonunu ve Avrupa’da ortak idealler uğruna mücadele etmeye başlamasını simgeliyor.

 

Kimi kaynaklar, bu anlaşmayla birlikte kıtanın ekonomisinde 1 numaranın Almanya, askeri işlerde de liderliği Fransa’nın sürdürmesi konusunda bir yaklaşımın benimsendiğini yazıyor. Gerçekten de çok yakın bir zamana kadar işler bu şekilde ilerledi.

 

Ancak Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte artık Avrupa için yeni bir dönem başladı. Bu yeni sayfada ise herkes kendine farklı bir rol biçiyor. Berlin-Paris arasında giderek artan söylem hatta kimi noktalarda eylem farklılığını, bunun kıta Avrupa’sına muhtemel yansımasını ve daha fazlasını Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göktürk Tüysüzoğlu ile konuştuk.

 

Bundan 60 yıl önce Almanya ve Fransa ilişkilerini bugün de etkileyen Élysée Antlaşması'nı imzaladı.
[Bundan 60 yıl önce Almanya ve Fransa ilişkilerini bugün de etkileyen Élysée Antlaşması'nı imzaladı.]

 

Anayasal Kısıtlamalar Almanya’yı Bu Noktaya Getirdi

 

Tüysüzoğlu önce kısa bir Almanya perspektifi çiziyor. Ülkeyi ‘AB’nin ekonomik motoru’ olarak niteliyor. Bu noktada 2. Dünya Savaşı sonrasına da işaret ediyor ve anayasal kısıtlamalara sözü getiriyor. Kısıtlamalar nedeniyle Almanya’nın büyük bir ordu bulundurmak ve ona yatırım yapmaktan çok ekonomik büyümeye, siyasal/yönetimsel reformlara, mükemmelliğe dönük bir stratejiye yöneldiğini kaydediyor.

 

“Bu yönde attığı adımlar ve sahip olduğu ekonomik güç ekseninde kurduğu kıta içi bağlantılar, Berlin’i, AB’nin doğal lideri ve aynı zamanda birliğin yansıttığı ideallerin gerçeğe en yakın yansıması olarak gösteriyor” diyor Tüysüzoğlu.

 

Almanya’nın bir yandan da Rusya ve Çin başta olmak üzere Avro-Atlantik ideolojisine karşıt aktörlerle de pragmatik çerçevede ilişkiler yürüttüğünü dile getiriyor.

 

Rus gazına doğrudan bağımlı olan Almanya, ambargo kararı aldıktan sonra oldukça sancılı günler yaşadı.Foto: Adobe Stock
[Rus gazına doğrudan bağımlı olan Almanya, ambargo kararı aldıktan sonra oldukça sancılı günler yaşadı.Foto: Adobe Stock]

 

Rusya Ambargosu İle İşler Tersine Döndü

 

Tabi Almanya’dan bahsederken ülkenin Rusya ile ilişkileri ayrı bir parantezi hak ediyor. ABD ve İngiltere’nin karşı çıkmasına rağmen enerji ihtiyacına binaen Berlin-Moskova hattında stratejik bir ilişki türü geliştirildiğini biliyoruz.

 

Prof. Dr. Göktürk Tüysüzoğlu, Ukrayna Savaşıyla birlikte Kuzey Akım 2 projesinin durması, Rusya’dan alınan doğal gazın kesilmesi gibi etmenlerle aslında Almanya’nın ciddi bir gelirden olduğunun altını çiziyor.

 

Ancak terazinin bir ucunda Almanya diğer tarafta Rusya varken her zaman tetikte olunması gerektiği gerçeğini de hatırlatıyor. “Almanya’nın geçmişinde Rusya ile ilgili pek de iyi anılar olmadığı için, bu ülkeyle yaşanabilecek bir gerginliğin askeri çatışmaya tırmanma ihtimali Alman hükümetleri ve halkı için her daim kaçınılması gereken bir husus olarak görülüyor. Yine de Almanya’nın önemli bir silah ve savunma sanayi üreticisi olduğu ve bunun ihracatta üst sıralarda bulunduğunu da unutmamak gerek” görüşünü paylaşıyor.

 

 

Fransa Lideri Macron, yeni dönemde AB’nin her anlamda ‘lider ülkesi’ olma hedeflerini sıkça dile getirmeye başladı. Foto: Reuters
[Fransa Lideri Macron, yeni dönemde AB’nin her anlamda ‘lider ülkesi’ olma hedeflerini sıkça dile getirmeye başladı. Foto: Reuters]

 

Fransa ‘Liderlik’ İstiyor

 

Madalyonun diğer yüzünü de çeviriyor Prof. Dr. Göktürk Tüysüzoğlu ve Fransa için de bir pencere açıyor. Almanya’ya oranla oldukça düşük profilli bir ekonomik gücü olan Paris’in buna karşılık güçlü ve büyük bir ordusu olduğuna işaret ediyor.

 

Silahlanmaya ciddi yatırımlar yapan ve Akdeniz Havzası başta olmak üzere bölgesel etkinlik kurma hedeflerini gizlemeyen Fransa’nın da Rusya ile ilişkisi savaşla birlikte farklı bir noktaya gitti.

“Fransa’nın şu anki lideri Macron, AB ideallerine bağlı olduğunu ve Fransa’nın AB’nin siyasal liderliğini yapması gerektiğini düşünen bir isim” diyor Tüysüzoğlu ve devam ediyor: Macron’un Neo-liberal kurumsalcı yaklaşımın takipçisi olduğu da söylenebilir… Bu bağlamda, bahsedilen yaklaşımın karşısında durmayı ya da bu yaklaşıma karşıt aktörlerle mücadeleyi Fransız dış politikasının merkezine yerleştirmek istiyor. Rusya’ya karşı Ukrayna’ya askeri destek yaklaşımı için sarf ettiği hararetli cümlelerinin arkasında da bu var.

 

Başkanlıkta ikinci dönemini yaşadığı için belli bir rahatlığa sahip. Aynı zamanda Avrupa genelinde ve kendi ülkesinde yükselişte olan aşırı sağ, hatta AB fikrine karşıt yaklaşımlarla mücadele ekseninde adımlar atılması gerektiğini düşünüyor. Bu hususta da Rusya’nın etkinliğinin sınırlanmasını, Avrupa’daki aşırı sağ ile Rusya arasındaki ideolojik bağlantının kesilmesi özelinde kritik önemde görüyor.

 

İşte tam da bu noktada ABD’nin de destekleyeceği söylemler ortaya koyarak hem bu mücadelenin sembol ismi olmak hem de Fransa’yı bu hususta Almanya’nın önüne yerleştirmek Macron’un yaklaşımını yansıtıyor.

 

Ukrayna’ya destek konusu Almanya ve Fransa arasındaki görüş ayrılıklarının iyice su yüzüne çıktığı meselelerden biri oldu. Foto: AFP
[Ukrayna’ya destek konusu Almanya ve Fransa arasındaki görüş ayrılıklarının iyice su yüzüne çıktığı meselelerden biri oldu. Foto: AFP]

 

Almanya ve Fransa Ayrı Yönlere Mi Gidiyor?

 

“İki ülke arasındaki yaklaşım farkı, AB içerisindeki ayrımı derinleştirebilecek bir potansiyele sahip” diyor Tüysüzoğlu. Fakat aynı zamanda zaten var olan bir durumu da yansıttığına dikkat çekiyor. “Zira Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin Ukrayna krizi özelinde de görüldüğü gibi Rusya’ya yaklaşımı tarihsel arka planın da etkisiyle askeri güç ve sert bir karşıtlık odağında şekilleniyor” bilgisini paylaşıyor.

 

Fransa’nın tavrının bu ülkeleri de yanına almayı, Avro-Atlantik İttifakı özelinde daha güçlü ve ideolojik/askeri anlamda bütüncül bir tavır koymaya dönük bir yaklaşıma haiz olduğuna değiniyor. Ardından da “Kuşkusuz, Macron’un bu yaklaşımı Washington ve Londra tarafından da destekleniyor. Yine de Fransa Cumhurbaşkanı’nın NATO’nun Rusya’yla çatışmaya girebileceğine ilişkin cümlelerinin fazlaca destek görmediğini söylemek mümkün. Bu durum, biraz da seçim yılında olan ABD’nin çekinceleriyle de ilgili” ifadesini kullanıyor.

 

Almanya, gelecek dönemde savunma sanayii için 100 milyar Euro gibi rekor bir bütçe ayırdı.
[Almanya, gelecek dönemde savunma sanayii için 100 milyar Euro gibi rekor bir bütçe ayırdı.]

 

Almanya’nın Silahlanması Ne Anlama Geliyor?

 

Ukrayna’ya gerekli yardımı yeterince yapmadığı iddiasına sıkça maruz kalan Almanya, geçtiğimiz yıl meclisten çok kritik bir karar geçirdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük silahlanma hamlesine onay veren karar gereğince Almanya, bu iş için ekstra 100 milyar euro ayıracağını duyurdu ve bu karar Meclis’te tüm partilerin ortak hareket ettiği bir süreçle geçebildi.

 

Daha önceki örneklerden yola çıkarak “Almanya silahlanırsa iş başka bir noktaya gider mi?” diye soruyoruz Göktürk Tüysüzoğlu’na… Almanya’nın tarihsel çekinceleri, cephe ülkesi haline gelme ihtimali, askeri kısıtlamaları, ekonomik bağları ve yüksek kar oranından dolayı Rusya’yla daha da derinleşecek bir çatışma istemeyeceği yanıtını veriyor.

 

“Silahlanma sürecinin Almanya’daki demokratik siyasal yapıyı sindirmesi ve aşırı sağın yükselip iktidarı ele geçirme ihtimali, Berlin’de endişeye yol açıyor” dedikten sonra da sözlerini şöyle tamamlıyor:

 

Bu nedenle hem Macron’un açıklamaları hem de Ukrayna’nın silah talebi hususunda oldukça çekinceli hareket eden bir Almanya görüyoruz. Almanya’nın yeniden silahlanma yarışına girmesi ancak anayasal kısıtlamaların kalkması durumunda olabilir. Bunun için de Rusya ile askeri mücadelenin derinleşmesi, NATO ekseninde tırmanması ve Washington’un bahsettiğimiz yasal kısıtlamaların kaldırılmasına destek vermesi gerekiyor.

 

Ne var ki, AB’nin ekonomik merkezi ve AB idealinin yönetimsel-siyasal yansıması olarak gösterilen Almanya’nın, silahlanma yarışıyla yeniden aşırı sağın ve emperyal emellerin kontrolüne girmesi ihtimali gündeme gelebilir.

 

Berlin’in silahlanma sürecine dahil olmasını aşırı sağ AfD gibi aktörler dışında ne yerel yapıların ne de ABD, İngiltere, Fransa ve hatta Polonya gibi Doğu Avrupa ülkelerinin isteyebileceğini söylemek mümkün görünmüyor.

  Bu haber 755 defa okunmuştur.   Editör: İ.N.Y
Etiketler
  Kaynak: https://www.trthaber.com/

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER DÜNYA Haberleri
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 36 32 1 3 89 24 99 +65
2 Fenerbahçe 36 29 1 6 92 31 93 +61
3 Trabzonspor 36 19 13 4 64 48 61 +16
4 Başakşehir FK 36 17 12 7 51 40 58 +11
5 Beşiktaş 36 16 13 7 49 43 55 +6
6 Kasımpaşa 36 15 14 7 60 64 52 -4
7 Alanyaspor 36 12 10 14 51 48 50 +3
8 Çaykur Rizespor 36 14 15 7 48 56 49 -8
9 Sivasspor 36 12 12 12 42 52 48 -10
10 Antalyaspor 36 11 13 12 41 47 45 -6
11 Adana Demirspor 36 10 12 14 51 53 44 -2
12 Samsunspor 36 11 16 9 40 48 42 -8
13 Kayserispor 36 11 14 11 41 53 41 -12
14 Konyaspor 36 9 14 13 37 48 40 -11
15 MKE Ankaragücü 36 8 13 15 44 48 39 -4
16 Gaziantep FK 36 10 18 8 46 56 38 -10
17 Fatih Karagümrük 36 9 17 10 45 48 37 -3
18 Hatayspor 36 8 15 13 41 50 37 -9
19 Pendikspor 36 9 18 9 42 72 36 -30
20 İstanbulspor 36 4 25 7 26 71 16 -45
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 34 24 7 3 77 31 75 +46
2 Göztepe 34 21 6 7 60 20 70 +40
3 Sakaryaspor 34 17 8 9 50 35 60 +15
4 Bodrumspor 34 15 7 12 43 22 57 +21
5 Çorum FK 34 16 10 8 55 36 56 +19
6 Kocaelispor 34 16 11 7 48 41 55 +7
7 Boluspor 34 15 11 8 33 35 53 -2
8 Gençlerbirliği 34 13 9 12 39 33 51 +6
9 Bandırmaspor 34 13 10 11 49 32 50 +17
10 Erzurumspor FK 34 12 11 11 30 34 44 -4
11 Ümraniyespor 34 12 15 7 40 47 43 -7
12 Manisa FK 34 9 12 13 40 40 40 0
13 Keçiörengücü 34 10 14 10 34 43 40 -9
14 Adanaspor 34 11 17 6 28 45 39 -17
15 Şanlıurfaspor 34 9 14 11 32 37 38 -5
16 Tuzlaspor 34 9 14 11 35 47 38 -12
17 Altay 34 5 25 4 16 76 10 -60
18 Giresunspor 34 2 28 4 16 71 7 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 36 24 6 6 63 37 75 +26
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 36 6 22 8 28 64 23 -36
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 17/05/2024 İstanbulspor vs Sivasspor
 17/05/2024 Antalyaspor vs Adana Demirspor
 18/05/2024 Başakşehir FK vs Trabzonspor
 18/05/2024 Beşiktaş vs Hatayspor
 18/05/2024 Çaykur Rizespor vs Kasımpaşa
 18/05/2024 Gaziantep FK vs Fatih Karagümrük
 18/05/2024 Kayserispor vs Konyaspor
 18/05/2024 MKE Ankaragücü vs Pendikspor
 18/05/2024 Samsunspor vs Alanyaspor
 19/05/2024 Galatasaray vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/05/2024 Kocaelispor 0 - 2 Sakaryaspor
 11/05/2024 Erzurumspor FK 0 - 4 Eyüpspor
 11/05/2024 Boluspor 2 - 1 Çorum FK
 11/05/2024 Göztepe 1 - 1 Bodrum FK
 11/05/2024 Adanaspor 1 - 0 Bandırmaspor
 11/05/2024 Tuzlaspor 1 - 1 Gençlerbirliği
 11/05/2024 Şanlıurfaspor 2 - 0 Manisa FK
 10/05/2024 Giresunspor 1 - 2 Ümraniyespor
 10/05/2024 Keçiörengücü 1 - 1 Altay
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 Hük. Bursaspor 3 - 0 Van Spor FK
 04/05/2024 Altınordu 3 - 3 Ankaraspor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 3 - 1 Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Serik Belediyespor 0 - 6 Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor 3 - 1 Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Adıyaman FK 4 - 1 Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor 5 - 2 Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Kırklarelispor 1 - 3 Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK 4 - 5 1461 Trabzon FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
  ANKET Tüm Anketler
Henüz anket oluşturulmamış.
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
YUKARI YUKARI